När du har bestämt dig för att sälja din bil finns det en del saker du behöver ha koll på. I den här texten ger vi dig lite råd och tips om vad du ska tänka på innan och när du säljer.
Innan du säljer bilen
Att förbereda sig är alltid viktigt. Ta först reda på vad din bil är värd genom att låta en expert titta på den. Sök även på annonser på nätet efter samma bilmodell och årgång för att få en överblick över den rådande marknaden och priset. Även om din bil är mer välskött än många andras är det ofta ingen idé att försöka lägga ut den mycket dyrare än andra säljare. Bilar är inget man köper i en handvändning så de som är inne och tittar på annonserna har redan koll på vad de andra säljer för. Tänk dock på att det i regel alltid prutas under bilköp så lägg inte bilen på ett för lågt pris heller.
Tvätta, städa och putsa upp bilen
En smutsig bil kommer vara mycket svårare att sälja, så se till att göra den i det bästa skick du kan få den! Dammsug ordentligt och städa och torka av alla ytor på insidan. Tvätta utsidan och om du har tid och möjlighet: polera upp lacken! Glöm heller inte att göra rent inne i motorrummet. Lämna in bilen på service och reparera och åtgärda alla problem, samt fyll på de vätskor som behöver fyllas på. Har du stenskott i rutan är det lika bra att laga, annars kommer köparen att anmärka på detta och pruta på grund av det.
Annonsen
Se till så att du har samtliga protokoll, fakturor och serviceboken redo. Kan du inte med papper bevisa att du har tagit hand om din bil kommer du få mycket svårare att sälja den.
När du har priset klart för dig, alla dokument i säkert förvar, städning av bilen är klar och bilen blänker och skiner efter den senaste biltvätten är det dags att lägga ut en annons.Ta bilder på bilen och lägg ut en sanningsenlig beskrivning av den. Tänk på att du som säljare kan bli skadeståndsskyldig om det visar sig att du har undanhållit fel och problem med din bil. Är det dock ett fel som köparen själv borde ha upptäckt vid köpet, men missade, ligger det i regel på köparens ansvar. Du och köparen kan skriva ett eget avtal men om inte det görs gäller köplagen som standard.
Kontrollera köparen
En sak som kan tyckas tråkig är att alltid kräva legitimation av köparen och försöka att kontrollera så mycket som möjligt. Kan vara bra att göra en snabb sökning på nätet till exempel. För har personen uppgett falska uppgifter kommer inte ägarbytet att gå igenom, vilket betyder att du står som ägare men utan bil. Alla parkeringsböter, vägtullar och liknande kommer att hamna på dig.