Köpa en bil

Att köpa bil är inte helt enkelt och det brukar få ta sin lilla tid att bestämma sig för vilken bil man vill ha. Oavsett om du köper din bil ny hos en bilhandlare eller om du köper den begagnad av en privatperson är det vissa saker som det är bra att du tänker på innan.

Välj rätt modell

Det första man ska tänka på är förstås vad man ska ha bilen till. Många väljer bilar lite med hjärtat, men det är alltid bättre att ha en bil som hjälper dig i din vardag än en som ser snygg ut men inte är praktisk för din vardag. Med vardag menas dock vardag, så tänk inte så mycket på situationer som bara sker lite då och då. Som att du kanske två gånger om året behöver en fyrhjulsdriven bil för att sätta i och ta upp båten ur vattnet. Bättre är det då välja en bil som är praktisk för dina dagliga behov och hyra eller låna en bil dessa få gånger du behöver något annat.

Skaffa överblick

När du har bestämt dig för vad för typ av bil du vill ha utefter dina behov, är det dags att kolla in utbudet. Vilka bilar passar för det just du behöver och vad ligger priserna på? Det kan räcka med att bara söka på nätet efter bilannonser för att snabbt få en övergripande överblick.

Provkör

När du har bestämt dig för en specifik bil är det dags att ta kontakt med säljaren. Är det en privatperson kan de ha många andra som vill köpa bilen, men tänk på att du måste få ta din tid att kontrollera den och provköra den. Kolla serviceboken och dokumenten för att se att den har blivit servad och besiktigad som den ska, gör en felsökning om du har en OBD-II-läsare och gör en så noggrann undersökning som möjligt. Glöm inte att även titta i motorn. När du provkör tänk på att inte ha radion på så att du kan höra eventuella missljud. Ta en lite längre tur om möjligt och kör inte bara runt på en parkeringsplats. Detta för att du på riktigt ska kunna få möjlighet att känna av bilen. Om den har en manuell växellåda är det bra om du kan testa alla växlar och kopplingen. Testa att backa, bromsa, tuta och så vidare.
Om du känner dig osäker på exakt vad det är du borde kontrollera kan du antingen ta med dig en bilkunnig person som kan hjälpa dig eller så kan du ta bilen till en oberoende teststation och låta dem kontrollera den åt dig, vilket är mest tillförlitliga alternativet.
Tänk på att det finns de som förfalskar sina serviceböcker, så lita på din magkänsla om du känner att säljaren är tillförlitlig eller inte. Känner du dig osäker kan du kontakta verkstäderna som står angivna i boken och dubbelkolla.