Boka tid för service

Som du redan vet är detta något du måste göra regelbundet. Vi rekommenderar en verkstad som är med i SFVF. Och när det måste göras kan du hitta i din servicebok. Inför en service är det en del saker som är bra att tänka på, vilket vi går lite in på här nedan.

Vilken service kan ingå?

I regel kontrolleras alltid bilens yttre lampor. Fram, bak, indikatorer, varningsblinkers, backljus, dimljus och registreringslampor testas för att se så att allt fungerar som det ska.
Även oljan kontrolleras. Nivån och kvaliteten på oljan samt fyller på eller byter ut den vid behov. Oljefiltret kollas och byts ut ifall det skulle behövas. Man kontrollerar även och fyller på spolarvätskan, kylarvätskan och styrservooljan.
Kontrollen av bromsarna inkluderar bromsbelägg, bromsvätska, bromsrör och man testar noggrant att allt fungerar som det ska och att inget är fel på dem.
Av däcken sker en yttre kontroll av sprickor, skador, mönsterdjup och lufttrycket.
En del elektronik testas också, framför allt de viktigare delarna som kilometerräknare, varvräknare och hastighetsmätare och att de fungerar som de ska. Sen kollas förstås även varningslampor, tutan och samtliga mätare.
Inne i själva motorn kommer de olika delarna att testas och kontrolleras ordentligt.
Bilens interiör kontrolleras också, säkerhetsbälten, säten, dörrar, handbroms, speglar, innerbelysning och lås testas.
Man testar även att provköra bilen för att se så att det inte är något fel när motorn är igång och bilen rör sig.

Extrajobb som kostar

Innan du bokar servicen är det viktigt att du kollar upp allt du kan kolla upp själv. Om du vill spara pengar det vill säga. Om de under servicen fyller på med olja eller spolarvätska till exempel, tar de många gånger ut en högre summa än om du hade köpt det själv och fyllt på. En del verkstäder gör heller inte enbart den grundläggande servicen, utan kan även komma att reparera och åtgärda saker du inte har bett om. Dessa extrajobb kommer då förstås att kosta dig mer. Alla verkstäder gör inte detta men det kan vara bra att veta innan att det ändå finns en del som gör så.

Köp reservdelar innan du bokar tid

Ett annat sätt som du kan spara en del pengar på när det kommer till service av bilen, är att du först tar reda på vad det är bilen behöver och sedan kollar upp det online eller i andra butiker. Vi har ett stort utbud av reservdelar. Av förståeliga skäl har inte verkstäder möjlighet att ha några större utbud vilket kan tillföra att deras priser många gånger ligger högre än det du kan hitta online.